Hjem

Lagt på nettet den: 05-03-2005

Kanarisk kærlighedSpansk fodbolds mest usædvanlige fanklub ligger i Århus. De store spanske fodboldklubber har naturligvis fans i hele verden, men det særlige ved ”UDLP Peña Danesa” er at initialerne dækker over tredjedivisionsklubben Union Deportiva Las Palmas.

Tre breddegrader nord for Kanarieøerne har fanklubbens aktive formand Christian Nielsen samlet 170 tilhængere i Peña Danesa, som ikke tøver med at arrangere en demonstration i den jyske hovedstad, når Las Palmas’ økonomiske overlevelse er truet. Nå ja, demonstranterne var kun syv da det kom til stykket, men mange medlemmer var lovligt forhindret, bl.a. overærespræsidenten, som er den spanske landsholdspiller Juan Carlos Valerón.

Den slags har gjort Peña Danesa til godt nyhedsstof, først på Kanarieøerne, og siden i de landsdækkende spanske sportsaviser As og Marca. Peña Danesa var sidst i søgelyset i marts, da Christian Nielsen og to andre fans – Martin Juste og Morten Wosylus – tog flyet til Madrid for at heppe på Las Palmas i opgøret med Atlético de Madrids andethold. Et fjerde medlem af den danske fanklub, Juan Zaplana, kom til Madrid fra Valencia.

Deres entusiasme samler sig om et tredjedivisionshold, som i denne sæsons slutspurt må kæmpe hårdt for at komme med i slutspillet om oprykning til anden divísion.

Kanarisk varme
Historien starter i 1998, hvor Christian Nielsen netop var færdig på handelsskolen. Som mange unge havde han lyst til at rejse og opleve fremmede forhold, inden han læste videre. Således endte han på Gran Canaria i et firma der renoverede hoteller. Det første halve år tilbragte han på lageret, så blev han forfremmet til kontoret, da de spanske ord begyndte at hænge sammen i forståelige sætninger.

Samtidig løste han sæsonkort til Las Palmas’ kampe og kom i kontakt med de lokale fans, hvis begejstring for sagen gør klubbens hjemmebane Estadio Insular til en af de mest ”varme” stadioner i spansk fodbold. For at give fremmede et begreb om sagens dimensioner, så har klubben solgt 21.500 sæsonkort til indeværende sæsons kampe i tredje division. Det placerer klubben på en niendeplads i spansk fodbold, foran de fleste klubber i første division! Med den baggrundsviden kan enhver fodboldfan forestille sig stemningen i sæsonen 1999-2000, da klubben kæmpede om oprykning til første division og netop havde nået målet, da Christian Nielsen skulle til at påbegynde hjemrejsen.

På det tidspunkt var han uhjælpeligt ”på sprøjten”, så inden afrejsen stiftedes Peña Danesa, der (det er næsten en selvfølge) er Las Palmas’ eneste officielle fanklub i Danmark. At Peña Danesa skulle få så overvældende succes, er kommet bag på stifteren selv.

Uden tvivl er en del af forklaringen den flotte hjemmeside på tre sprog (www.laspalmas.dk), som får et hav af hits fra hele verden, hver gang fanklubben har været i de spanske nyhedsmedier. Det hjælper nok også at medlemsskabet er gratis.

- Jeg kender kun en lille del af medlemmerne personligt, forsikrer Christian Nielsen. Når man løber medlemslisten igennem, ser man at Danmark og Spanien er de store bidragydere, men englænderne, nordmændene, hollænderne, italienerne, svenskerne og tyskerne er også repræsenteret. Medlem nr. 168 sidder så langt borte som i Den Dominikanske Republik. Man kan gætte på at mange nordeuropæiske ”trækfugle” og kanariske immigranter i udlandet og det øvrige Spanien føler sig godt repræsenteret af ånden i den danske fanklub.
Peña Danesa har også kendte navne i medlemskartoteket.

Xabi Alonso
Det er en selvfølge at Bo Andersen, Las Palmas’ danske målmand i sæsonen 2002-03, optræder her. Men man imponeres unægtelig over at finde Liverpools Xabi Alonso, der har titel som informationschef. Bekendtskabet blev etableret gennem en spansk ven i Århus. Senere var det Xabi Alonso der ”hyrede” Juan Carlos Valerón under en landsholdssamling. Valerón kunne ikke undværes i fanklubben, for han er det store lokale idol i Las Palmas, selv om han i mange år har spillet i Deportivo La Coruña, hvor man stadig diskuterer om han er lige så god eller bedre end Zidane.

Brøndbys fløjspiller Mads Jørgensen er en af Peña Danesas talrige vicepræsidenter. Det er selvfølgelig sjov og skæg med alle de titler, men det er vel også meningen med fodbold at man skal more sig. Og ingen kan tvivle på den ægte kærlighed til de kanariegule farver, som fanklubben repræsenterer. På hjemmesiden finder man bl.a. et indlæg fra en kanarisk Las Palmas fan med følgende indhold:

- Jeg har fulgt klubben i mere end 40 år og har således oplevet sæsonen, hvor holdet blev nr. to i den spanske liga. Dengang var det nemt at være tilhænger. Men i disse stunder, hvor holdet befinder sig midt i den værste sportslige og økonomiske krise, har kærligheden til klubbens farver en betydning, som hverken tilhængerne af Real Madrid eller Barcelona ville kunne forstå, for det er alt for nemt at støtte et af disse hold. Herfra vil jeg lykønske jer og sige tak for jeres støtte. Før eller senere vil vores ungdomsarbejde og fanskarens støtte atter give os plads hvor vi hører hjemme – i første division, skriver José fra Gran Canaria.

Det er som talt ud af Christian Nielsens hjerte. Han må normalt stille sig tilfreds med at følge Las Palmas’ kampe på en kanarisk internetradio, men sørger for at være personligt til stede ved mindst en af klubbens hjemmekampe hvert år.

Til januar næste år bliver han færdig med jurastudiet i Århus, hvorefter han drømmer om at vende til Spanien som advokatfuldmægtig. Det ville i givet fald sikkert blive i Madrid, men her er han i det mindste tættere på drømmeholdet.

pod.

Christian Nielsen (tv), Martin Juste og Morten Wosylus mødtes i marts i Madrid for at heppe på de kanariegule.